top of page

Mikä on työsuhdepolkupyörä?

Työsuhdepyörä on polkupyörä (normaali tai sähköavusteinen), jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Työnantaja pidättää pyörän kustannukset palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna. Pyörä on tarkoitettu yksittäisen työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön ja sitä voidaan käyttää työmatkoihin sekä vapaa-ajalla. Käyttöön ei liity velvollisuuksia tai rajoituksia.

Pyörään voi sisältyä myös varkausvakuutukset, varusteet ja huoltopalvelut. Lisäpalvelut tekevät pyörän käytöstä huoletonta. Työsuhdepyöräpakettiin hyväksyttäviä varusteita ovat pyöräilykypärän lisäksi pyörään kiinnitettävät varusteet, kuten nastarenkaat. Esimerkiksi pyöräilyvaatteita tai -kenkiä ei pakettiin kuitenkaan voi sisällyttää.

Millaisen pyörän voin hankkia?

Etu koskee sekä tavallisia että sähköavusteisia (max 25 km/h ja 250 w) polkupyöriä. Sen sijaan moottorilla varustetut mopoksi rekisteröitävät polkupyörät (max 45 km/h ja 1000 w) tai moottorilla varustetut (max 25 km/h ja 1000 w) polkupyörät (L1e-a) eivät ole edun piirissä.

 

Vuoden 2021 alusta lukien polkupyöräetu on tuloverovapaa 1200 euroon saakka vuodessa ja kalliimman pyörän kohdalla kulun voi jakaa useammalle eri vuodelle. Tämä mahdollistaa laadukkaampien pyörien hankinnan – sähköavusteisuudella tai ilman.

Myös huollot on mahdollista sisällyttää luontoisetuun. Tämä parantaa pyörien turvallisuutta ja lisää pyöräilyn nautinnollisuutta.

Miten edun arvo lasketaan?
 

Polkupyöräedun arvo määräytyy käyvän arvon periaatteen mukaisesti, eli arvoksi katsotaan työnantajalle aiheutuva kustannus, joka on esim. rahoitusleasing poislukien toimisto- ja käsittelykulut.

Käytännössä työntekijän kannalta luontoisedun arvon näkee suoraan Etufillari myBIKE palvelusta, kun on valitsemassa itselle mielekästä pyörää ja siihen tulevia varusteita ja palveluita. Samalla näkee myös pyörän loppulunastushinnan, mikäli on kiinnostunut lunastamaan pyörän itselleen käyttökauden jälkeen.

Mitä tämä tarkoittaa työnantajan kustannusten ja edun hallinnoinnin näkökulmasta?
 

Säästöt:​

  • Työnantaja voi vähentää kulut yhteisöverotuksessa

  • Työntekijä säästää veroprosenttinsa verran luontoisedun arvosta

Kustannukset:​

  • Työnantajalle hallinnointikustannus.

Hallinnointi:​

  • Etufillari hoitaa kaikki pyörien hallinnointiin liittyvät työt.

Voinko käyttää nykyistä pyörääni edun saamiseen?
 
Et, koska kyseessä on luontoisedusta. Verotuksessa luontoisedulla tarkoitetaan työnantajan muuna kuin rahana työstä suorittamaa vastiketta palkansaajalle. Luontoisetu on toisin sanoen työnantajan järjestämä ja kustantama hyödyke (tavara tai palvelu), jonka työnantaja luovuttaa palkansaajan käyttöön. Luontaisedussa palkansaaja saa vain käyttöoikeuden hyödykkeeseen. Sen sijaan hyödykkeen omistusoikeus ei siirry palkansaajalle. Käyttöoikeus hyödykkeeseen lakkaa viimeistään työsuhteen päättyessä.
Hyödykkeen on oltava työnantajan omistama tai hallitsema. Palkansaajan itse hankkimat hyödykkeet, joiden kustannukset työnantaja korvaa palkansaajalle tai maksaa suoraan hyödykkeen luovuttajalle, eivät ole verotuksessa tarkoitettua luontoisetua.

Voinko valita minkä tahansa pyörän?

Jos työnantajasi ottaa pyörien hallinnan Etufillarilta, niin voit vapaasti valita mieleisesi pyörän haluamastasi liikkeestä.

Onko pyörän käytössä rajoituksia?

Ei ole rajoituksia, eli saat ajaa myös muita kuin  työpaikan ja kodin välisiä matkoja. Pyörää saa siis käyttää kaikkiin pyörämatkoihin, eikä siihen sisälly velvollisuuksia. Pyörän käytöstä ei myöskään tarvitse raportoida verottajalle.

Eläketurvakeskukselta 8.4. tullut soveltamisohje 

Uuden soveltamisohjeen mukaisesti sosiaalikulut tulee maksaa myös verovapaan pyöräedun palkasta vähennettävältä osuudelta sairasvakuutusmaksua lukuun ottamatta. 
 

Usein kysytyt kysymykset 

 

Vastaamme yleisiin kysymyksiin palvelustamme, pyörän hankinnasta ja prosessista täällä. 

bottom of page